Idag fick jag mejl från en som var nyfiken på frilanslivet i Uppsala. Kan ju lika gärna dela med mig av mina svar för andra som är intresserade!

1. Hur är det att jobba som frilansjournalist i Uppsala?
– Toppen! Det är en bra stad, du kan ha en nära kontakt med lokala medier, men även närheten till Stockholm gör mycket. Lätt att åka in på möten.
2. Har du några tips för om man vill frilansa för UNT? 
– Ja, imorgon ordnar faktiskt frilansklubben ett möte på UNT, dit borde du gå. Klockan 14. Och om du inte kan, så är mina tips att kontakta nyhetschef/respektive chef på den redaktion du vill frilansa för med väldigt konkreta tips. Skriv som en ingress (kärnan) kring respektive förslag och om du får ett nej, fråga gärna varför – så att du kan lära dig vad de är ute efter.
3. Vilka frilansar du mest för?
– Just nu frilansar jag mycket för Aftonbladets ekonomidel Spara smart, men även Driva Eget och tidningen Frisör.
4. Vad är det svåraste med att frilansa?
– Ibland att få tiden att räcka till. Och att sälja kontinuerligt, alltså även då jag har många uppdrag igång. Då är det lätt att strunta i säljet, för att man har så mycket att göra ändå. Men det är viktigt att hela tiden sälja.
– I början kan det vara svårt att hålla lågan uppe, när man är ny, inte har några kontinuerliga kunder och folk tar tid på sig att svara på samtal eller mejl. Men det gäller att hålla ut. Och viktigt: Gör tidigt en budget för ditt frilansande om du vill kunna leva på det.
5. Hur brukar du göra för att sälja ett jobb?
– Jag brukar mejla aktuell redaktör eller chef. Viktigt att du läser på och säljer in till en tidning som verkligen kan vara intresserade av förslaget. Om det är en helt ny kontakt så frågar jag alltid först om de köper in och om de är rätt person att höra av sig till. Sedan skickar jag förslag. Hör jag inget så återkommer jag med ett mejl och kollar om det första kom fram. Svarar de fortfarande inte ringer jag. Är det snabbare puckar ringer jag direkt.
6. Är du med i journalistförbundet?
– Yes!
7. Och till sist: vad är det bästa och det sämsta med att vara frilansjournalist?

– Bästa: friheten, att ha många olika kontakter med många olika uppdragsgivare och intervjupersoner, chans att tjäna mer pengar än genom en vanlig lön, den ekonomiska biten älskar jag – och mina kollegor på frilansloftet.
– Sämsta: Du vill aldrig tacka nej till jobb, även om de ibland kan komma lite dumt tidsmässigt. Du är ju företagare och vill alltid leverera. 😉

About the author

Driver Maja-Stina AB och har bloggat här sedan 2010. Det blir en hel del jobb, men även de största intressena – familjen, vännerna, resor, ekonomi, träning, mat, inredning och skönhet.
2 Responses
  1. Hej! Hur gick det med Linköping? Apropå frilansliv 🙂

    Jag svarade dig på min blogg, men klistrar in svaret även här:

    ”Jo, har varit sjuk av utmattning. Det positiva är att jag lärt mig otroligt mycket om mig själv och hur jag funkar. Det negativa är att det varit svårt att veta hur man kommer tillbaka. Men med insikt, sömn mat och träning har man en bra bas!

    Håller alla tummar jag har! Spännande!”

  2. Hej! En fråga, hur såg det ut när du tog steget till frilans? Gick du från anställning direkt till egna uppdrag eller fick du börja från scratch med att sälja in jobb?

Leave a Reply

Nya referenser

fixelius

Arkiv