neurath-fartblindaNär Carolina Neurath romandebuterar med en story i ekonomijournalistikens värld kastar jag mig såklart över boken, Fartblinda. Neurath som har prisats för sin granskande journalistik, och böcker, skapar höga förväntningar inför boksläppet – även hos mig.

Men jag blir inte besviken. Det här är en rafflande berättelse om makt, pengar, journalistik, bankvärlden… ja, den innehåller så mycket.

Du behöver inte ha koll på finansvärlden för att ha behållning av boken, Neurath skapar levande intriger och karaktärer som i vilken annan spänningsroman.

Men visst ser man spår av verkligheten. HQ Banks fall och andra storbolagsaktörer går säkert att känna igen. Även delar av Neurath själv går troligtvis att finna i huvudpersonen Beatrice Farkas – den unga journalisten som inte böjer sig för chefer utan nyhetsnäsa.

Det är egentligen delarna om medievärlden som jag kan ha svårast att tugga i mig. Jag har svårt att tro att Farkas ska ha en sådan inkompetent chefredaktör på Sveriges ledande affärstidning över sig (men vem har sagt att alla chefredaktörer är kompetenta?) och att hon får sådana enastående källor i nära anhöriga till de fula fiskarna (men vem har sagt att inte svikna fruar skulle börja prata?) och att nyckelkällan skulle göra (nästan) alla rätt enligt bokens regler (men vem har sagt att det måste vara fullkomligt trovärdigt i en roman?).

Neurath visar i alla fall att hon inte bara är en stark ekonomijournalist, hon kan skriva romaner också. Och det är så härligt att intriger utspelar sig i en spännande finansvärld. Mer av det!

neurathFoto: Anna-Lena Ahlström

About the author

Driver Maja-Stina AB och har bloggat här sedan 2010. Det blir en hel del jobb, men även de största intressena – familjen, vännerna, resor, ekonomi, träning, mat, inredning och skönhet.

Leave a Reply

Nya referenser

fixelius

Arkiv